maandag 28 februari 2011

BOEKENPAUW EN BOEKENLEEUW


De BOEKENLEEUW 2011, de prijs voor de beste auteur van een kinder- of jeugdboek, gaat naar het schrijversduo Jean-Claude van Rijckeghem en Pat van Beirs voor hun jeugdboek Galgenmeid (Manteau). De jury vond het een boek met geraffineerd personages en een charmante hoofdpersoon, een schelmse meid die zich schijnbaar probleemloos door alle lagen van de bevolking beweegt. “We hebben ons bijzonder geamuseerd met de spitse dialogen en gevatte observaties die deze Gitte in haar verhaal verwerkt, en door haar verwonderde ogen ontdekten we mee het zestiende-eeuwse Antwerpen en Sevilla. […] Bijzonder getroffen waren we ten slotte door de eenheid in een boek van deze omvang. […] Dat alles maakt dat we vandaag een adolescentenroman mogen bekronen die er staat, en die er volgens ons nog héél lang zal staan,” aldus de jury. Vier auteurs krijgen een Boekenwelp, een eervolle vermelding, goed voor een zilveren speld en een knuffelbeestwelpje: * Michael De Cock voor Rosie en Moussa (Querido) * Evelien De Vlieger voor Job en de duif (Lannoo) * Klaas Verplancke voor Appelmoes (De Eenhoorn) * Bernadette Custers voor haar vertaling van Tonje en de geheime brief door Maria Parr (Lannoo)

De BOEKENPAUW 2011, de prijs voor de illustrator van het best geïllustreerde kinder- of jeugdboek, gaat naar Ellen Vrijsen voor CATECLEIR(De Eenhoorn), dat geschreven werd door Jo Roets en Greet Vissers. Vrijsen krijgt eveneens € 2.500 en ontvangt een gouden speld.

Het juryoordeel is duidelijk: “Met een enkele kleurtoets slaagt [Vrijsen] erin karakter te geven aan emoties en gebeurtenissen. Haar prenten zijn gedurfd, haar kleuren zijn dynamisch en ongetemd. […] Beeld en woord zorgen er samen voor dat dit een kinderboek is zonder capsones, een direct en helder verhaal, doorspekt met humor en een niet mis te verstane levensles: wees jezelf en laat de anderen zichzelf zijn. De debuterende illustrator Ellen Vrijsen heeft deze boodschap begrepen: ze is helemaal zichzelf in haar eerste boek.”

Twee illustratoren kregen een Boekenpluim toegekend, of een eervolle vermelding, goed voor een zilveren speld.

Elsje Dezwarte voor Binnenpoes buiten (De Eenhoorn), auteur: Hilde Vandermeeren

Vanessa Verstappen voor Armandus de zoveelste (Lannoo), auteur: Dimitri Leue


Geen opmerkingen: