donderdag 3 februari 2011

10 kleine pinguins


10 Kleine Pinguins

Fromental/Jolivet

_________________________________

Wekelijks worden we overweldigd door een groot aantal nieuwe en prachtige boeken. 10 Kleine pinguins, is een heel speciaal pop-up boekje dat niet meteen opvalt in deze massa. Maar het Franse duo Fromental en Jolivet, die eerder al het andere pinguinboek (365 pinguins) publiceerden, slagen erin opnieuw in een fenomenaal grappig boek af te leveren.

Je kent het principe wel: 10 kleine … , eentje valt er weg, toen waren er nog 9. Enzovoort, enzovoort. Tien kleine pinguïns hebben samen de grootste pret. Ergens op de Zuidpool spelen ze ijsvoetbal, duiken ze met walvissen en racen ze in een bobslee. Maar telkens verdwijnt er eentje op een ludieke en ook wel sarcastische manier. De laatste pinguïn die overblijft neemt de bus naar Amerika. En toen waren er geen meer. Of toch niet…?

De illustraties van Jolivet in dit pop-up boek worden gekarakteriseerd door haar grote passie voor typografie en linosnede-techniek. Ze zijn sober uitgevoerd, met weinig detail maar daardoor juist enorm sterk. Haar linosnede-techniek wordt gekarakteriseerd door frisse, felle kleuren en donkere lijnen. Hun eenvoud is hun kracht.

Dit boek is een plezier voor de allerkleinsten, maar eerlijk gezegd hebben wij er ook al heel wat pret aan beleefd!

_________________________________

Stan Van Steendam, Boekhandel I*Boeks

Geen opmerkingen: