zaterdag 10 juli 2010

jimmy corrigan - Chris Ware


Jimmy Corrigan de slimste jongen van de wereld
Chris ware
___


Na 10 jaar is deze unieke strip -behoort al tot de klassiekers in zijn soort- dan eindelijk in het Nederlands verschenen! Op de cover lezen we ‘een dik experiment in lezen’ – dit beloofd! Het begint al bij de complexe wikkel: met details uit het verhaal, bouwplaat van het hoofdfiguurtje, een handleiding om het boek te kunnen volgen.
Eenmaal begonnen is men vertrokken voor een duizelingwekkende trip. Het trieste personage Jimmy werkt op een doorsnee bureau in Chicago, tot hij plots een briefje van zijn onbekende vader krijgt. Hij besluit hierop in te gaan en komt zo oog in oog te staan met het pijnlijke verleden. Vervolgens is er een tweede verhaallijn van de grootvader die met dezelfde triestesse te kampen heeft. Elke pagina neemt de lezer dieper de put in en krijgt hij de volle lading droefheid in het gezicht gegooid. Men moet dus zeker geen heldhaftig, makkelijk of vrolijk verhaaltje verwachten.
Het boek is een ware ontdekkingstocht doorheen alle nuances in de vertellijn, alsook doorheen de grafische taal. Elke illustratie is een uitermate stillering, of het nu gaat om een bladvullende illustratie of juist een mini vakje. Een hoogtepunt van grafisch design. Strakke vormen in een speels totaalbeeld. Daarnaast zijn er ook allerhande nevenpagina’s: knutselpagina’s, bouwplaten, handleidingen, informatieve weetjes. Dit alles op een uitgepuurde en stilistische manier, uniek in het genre. Een fenomenale, filmische en unieke leeservaring. Verslavend!

Stan Van Steendam – Boekhandel I*Boeks

Geen opmerkingen: