dinsdag 24 mei 2011Elvis

Taï-Marc Le Thanh – Rebecca Dautremer
vertaald door Edward van de Vendel
Uitgeverij Davidsfonds

Het verhaal gaat over de arme jonge Elvis die op zijn tiende verjaardag een gitaar krijgt als cadeau.
De muziek doet hem de armoede vergeten en brengt hem in contact met de figuur Priscilla. Elvis wil voor haar het mooiste liefdeslied zingen. Maar hij kent de Liefde niet en gaat daarom op avontuur naar de grote stad met duizenden lichtjes Las Vegas. Deze stad verblindt hem, en hij raakt zijn roots kwijt. Gelukkig brengt het geluid van de zee en van de golven hem terug naar de mensen van wie hij het meest houdt.

Een imposant boek in grootte en inhoud. De Franse illustratrice Rébecca Dautremer verrast ons deze keer met grote gestileerde prenten. De grote illustraties en het gelige kleurgebruik stralen een grote rust uit, die heel nauw aansluit bij de blues muziek, zoals deze wordt beschreven in het boek.
Op de cover zien we het meisje Priscilla dromerig staan staren. Het is een verrassende keuze om juist deze meisjesfiguur op de cover te zetten in een boek over de mythische figuur Elvis. En toch vind ik deze keuze juist de enorme kracht van het boek. Want de figuur Priscilla wordt (bewust?) achterwege gehouden doorheen het verhaal, en tegelijk voel je juist háár aanwezigheid heel erg. Deze dromerige en mysterieuze sfeer blijft doorheen de rest van het boek hangen, als een warme en zwoele zomeravond.

Stan Van Steendam

Geen opmerkingen: