vrijdag 28 mei 2010

recepten voor lekkere worteltaarten

Bij de voorstelling van het boek “Taart voor Mama” van Veerle Deraeve, hebben we heerlijke worteltaarten geproefd.

Hierbij de recepten:

Wortelcake:

Benodigdheden: 400 gr schoongemaakte wortelen, 4 eieren, 180 gr suiker, 180 gr bloem, 1 zakje gist 1 tas olie, - - - ik gebruikte 0,5 tas olie en de rest boter, en ook nog een pakje bakpoeder.

Bereiding:

Maak de wortelen schoon ( 400 gr na schoonmaken)

Snij de wortelen in stukken en kook ze zacht in niet gezouten water.

Ik had een beter resultaat door de wortelen te laten garen in de microgolfoven zonder toevoeging van extra water.

Mix fijn en laat afkoelen (belangrijk dat ze afkoelen of cake rijst niet en wordt zwaar)

Klop eierdooiers los met suiker

Voeg wortelpuree, een pakje gist , olie en bloem toe.

Het tot sneeuw geklopte eiwit onder het deeg mengen ( ik klop wit en dooiers samen tot schuim)

Giet mengsel in taartvorm van 28 cm

Ik laat het deeg nu zeker een 30 – 45 minuten rijzen zodat de gist kan werken

en laat 45 minuten bakken in oven van 180° warm.

Wortelrolkoek.

Zelfde deeg als hierboven, maar deze hoeveelheid deeg in grote vierkante ovenplaat:

Op de bodem van de plaat bakpapier leggen,

vermits het deeg nu dunner is minder lang laten bakken, ter controle eens prikken met mes in het deeg,

als er geen deeg meer kleeft aan mes mag je het deeg storten op een natte handdoek,

Papier verwijderen, en deze zijde rap insmeren met een gelei of zachte lauwe confituur van rode besjes

Oprollen met de handdoek, Probeer vlug te werken zodat alles warm blijft en minder vlug breekt.

daar dit een cakedeeg is moet je een beetje duwen en puzzelen om alles mooi te kunnen oprollen.

Ik denk dat het misschien beter is om bij deze bereiding het vet te halveren zodat het meer biscuitdeeg is.

Als deeg teveel breekt kan je het gewoon in repen snijden en op elkaar stapelen zodat je dan een soort miserable effect hebt, dit is gemakkelijker.

Worteltaart met noten.

Benodigdheden: 100 gr boter, 150 gr suiker, 150 gr bloem, 1 dl lauwe melk, 3 eieren, 2 grote geraspte wortelen, 1 geraspte appel, 200 gr gemalen noten, ( mag een mengeling zijn volgens eigen keuze)

Een snuifje kaneel, zout, nootmuskaat, ( citroenzeste of appelsienzeste = geraspte pel van gewassen fruit )

Bereiding:

Meng de (licht gesmolten)boter met de suiker, bloem, lauwe melk en voeg een voor een de eieren toe.

(ik had de eieren eerst samen opgeklopt)

Voeg de geraspte wortelen, de appel en de gemalen noten en de kruiden toe.

Schep het mengsel in een beboterde bakvorm en strijk alles glad.

Het deeg plakt aan de bodem en het is beter om bakpapier op de bodem te leggen,

Bak minstens een half uur in de oven

Prik even met een vleesvork of mes in het midden er mag geen deeg aan blijven kleven.

Tip :

Werk eventueel af met suikerglazuur.

Neem een hoeveelheid bloemsuiker en voeg er appelsiensap of citroensap bij tot je een dik papje bekomt, ( afhankelijk van glazuur de citroen- of appelsienzeste in deeg gebruiken)

Giet dit over de afgekoelde taart en laat opstijven.

Geen opmerkingen: